Naar vorige bladzijde

ALERTEREN

Mede naar aanleiding van de ledenvergadering heeft de wedstrijdcommissie zich gebogen over een mogelijke invoering van de systeemkaart. We hebben besloten dit niet te doen. Het zou meer problemen opwerpen dan oplossen.

Maar dat neemt niet weg dat de tegenpartij goed geïnformeerd moet worden over de afspraken die je met je partner gemaakt hebt. Geheime afspraken zijn immers niet toegestaan en de tegenpartij heeft recht op volledige informatie over je onderlinge afspraken.

Dat kan gerealiseerd worden door goed te alerteren.

Je moet biedingen alerteren waarvan je kunt vermoeden dat de tegenpartij er zonder waarschuwing een andere betekenis aan toekent.

Dit is de hoofdregel. Dat geldt dus in elk geval voor alle conventionele biedingen zoals de Multi twee, Muiderberg en Gesthem, maar ook voor Stayman en Jacoby. Voor die laatste twee geldt dat dat door vrijwel niemand verkeerd begrepen zal worden, maar niet altijd duidelijk is hoe dit gespeeld wordt na een doublet of tussenbod.

Openingen van één in een kleur moeten tenminste een driekaart beloven. Dat betekent dat een voorbereidende klaver dus altijd gealerteerd moet worden. Vaak wordt dan alleen gezegd: kan een 2-kaart zijn, maar eigenlijk is dat nog maar het begin van het verhaal. Want wat betekent 1 na deze opening?
Zonder alert behoort dit een 4-kaart te beloven en verder niets meer, maar vaak wordt dit gespeeld als het ontkennen van een 5-kaart hoog. Dan moet dit dus uiteraard ook gealerteerd worden.
Maar wat betekent 1 na de 1♣ opening? Als dat volgens afspraak een 5-kaart belooft hoort dit ook gealerteerd te worden.

Een doublet hoeft niet gealerteerd te worden, behalve wanneer dat een bijzondere betekenis heeft. Als een doublet na een 1SA opening bijvoorbeeld een lange lage kleur belooft behoort dat natuurlijk ook gealerteerd te worden.

Sommigen spelen 2 en 2♠ als zwakke twee, anderen als een sterke opening. In beide gevallen hoeft dit niet gealerteerd te worden. De tegenpartij moet maar naar de kracht informeren. Als dit echter een Muiderberg is moet dat wel gealerteerd worden, want dan belooft het een tweede kleur.

Wat nu als er vergeten wordt te alerteren?
Als je van mening bent dat je daardoor benadeeld bent moet je de arbiter erbij halen. Die bepaalt dan of je inderdaad benadeeld bent en zal de score zo nodig corrigeren .

Als je een conventie zelf niet speelt is het vaak moeilijk je hiertegen te verdedigen. Want al wordt de betekenis uitgelegd, het is vaak moeilijk eventueel gemaakte afspraken over je verdediging te onthouden. Daar is een oplossing voor.
Als je een conventie zelf niet speelt mag je afspraken met je partner over een verdediging tegen conventies als de Multi-twee en de Muiderberg op papier zetten en die gedurende het bieden raadplegen.
Je partner moet uiteraard wel beschikken over zijn eigen papiertje. Een voorzet hiervoor kun je vinden op de website van bridgeservice.nl bij de bridgetraining 713 van september 2017.
Die tegenpartij mag natuurlijk wel op jullie papiertje kijken hoe je je gaat verdedigen: openheid voor iedereen!

Roept dit verdere vragen bij je op? Je kunt me altijd mailen.

Jaap Vogel

Naar vorige bladzijde